ΕΤΑΙΡΕΙΑ  
 

Το Δίκτυο έχει ως βασικό και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών, ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος. Για το σκοπό αυτό, εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο στη αγγλική και την ελληνική γλώσσα σχετικά με τα ευεργετικά πλεονεκτήματα του κρητικού ελαιολάδου, το οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη - και διανέμεται δωρεάν στους επισκέπτες - σε καλαίσθητες προθήκες στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσσού, της Φαιστού και της Γόρτυνας, καθώς επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στα γραφεία του ΕΟΤ, στο λιμάνι Ηρακλείου, σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, σε αγροτικές εκθέσεις - όπως η Έκθεση Αρκαλοχωρίου και ο Αγροτικός Αύγουστος στα Χανιά - και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης».

Το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιολάδου 

Το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιολάδου συστάθηκε πριν από περίπου 3 χρόνια με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και άλλων οκτώ φορέων με βάση το δόγμα ότι προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και η ελιά, το κρασί, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και η τοπική γαστρονομία στο σύνολό της, καθώς και ο τουρισμός μπορούν και πρέπει να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κρήτης στον υπόλοιπο κόσμο.
Το Δίκτυο έχει ως βασικό και κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών, ώστε να ενδυναμωθεί η κατανάλωση ελαιολάδου εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι υπόλοιποι οκτώ φορείς που συμμετέχουν στο Δίκτυο είναι:

  • Το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
  • Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο/Παράρτημα Κρήτης.
  • Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
  • Ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου.
  • Η Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης.
  • Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.
  • Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και
  • Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

Στις πρώτες ενέργειες του Δικτύου συγκαταλέγεται η διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου σε ξεναγούς και τους διευθυντές ξενοδοχείων, τον περασμένο Φεβρουάριο, με επίκεντρο τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα όπως λάδι, κρασί, μέλι, κτηνοτροφικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ο τρόπος παραγωγής τους, η σημασία και ο ρόλος τους στη τοπική γαστρονομία και γενικότερα στην κρητική διατροφή.

 


 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  
 
Μετά τη συγκομιδή της ελιάς από τον ελαιώνα, η ελιά μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο, όπου περνάει μεσα απο διάφορα στάδια ωστε να αρχίσει η διαδικασία της παραλαβής του ελαιολάδου..



Η έναρξη της επεξεργασίας αρχίζει με το πέρασμα του καρπού από ειδικά μηχανήματα για καθάρισμα από τα φύλλα και πλύσιμο.

Το καθάρισμα από τα φύλλα γίνεται με αυτόματο αποφυλλωτήριο. Η φροντίδα αυτή είναι απαραίτητη γιατί μια μεγάλη ποσότητα φύλλων όταν αλεστεί μαζί με τον ελαιόκαρπο προσδίδει στο ελαιόλαδο πικρή γεύση και αρκετή χλωροφύλλη (πράσινο χρώμα) η οποία δεν βοηθά στη διατήρηση της ποιότητάς του.
περισσότερα
 
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  
 
 
Κρητική διατροφή - υγεία
Η κρητική κουζίνα με το αγνό ελαιόλαδο, τα πολλά όσπρια, τα λαχανικά, αλλά και η νηστεία κάνουν αιωνόβιους τους Κρητικούς! ...
διαβάστε περισσότερα
δρόμοι ελιάς
Ελιές σε μινωικές τοιχογραφίες, δέντρα, κλωνάρια και καρποί σε παραστάσεις προϊστορικών αγγείων, κουκούτσια ελιάς σε ανασκαφές …
διαβάστε περισσότερα
ιστορία λαδιού
Το ελαιόλαδο είναι η βάση της Μεσογειακής διατροφικής αλυσίδας, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί πρότυπο σωστής και υγιεινής ...
διαβάστε περισσότερα
σύνδεσμοι
Σε αυτή την κατηγορία μπορείτε να δείτε χρήσιμους συνδέσμους εταιρειών παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου …
διαβάστε περισσότερα
CRETAN OLIVE OIL © 2011, Eπιμελητήριο Ηρακλείου - Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου
Κορωναίου 9, 71202, Ηράκλειο Κρήτης Τ. +30 2810 241034 - F. +302810247043
E-mail: info@cretan-oliveoil.gr Σχεδιασμός - ανάπυξη ENTERCITY